۲-۲-۲-۳٫ مبارزه با فقر و تنگدستی
از لحاظ تربیتی کار به انسان تشخص و برتری میبخشد و او را در جامعه فردی سربلند میگرداند و برعکس بیکاری و فقر، باعث ضعف و زبونی و سرشکستگی انسان در اجتماع می شود. فقر، زاییده بیکاری است. امام علی (ع) میفرمایند: «هنگامی که بیکاری و ناتوانی به یکدیگر برسند، نتیجه آن جز فقر و تنگدستی چیز دیگر نخواهد بود» (محمدی ری شهری، ۱۳۷۳: ج ۸، ۳۹۲).
بین بیکاری و فقر رابطهای تنگاتنگ وجود دارد و این دو آثار سوء اجتماعی بسیاری را در پی دارند که از جمله آن ها میتوان به فساد، بی بند و باری، اعتیاد، دزدی و… اشاره کرد. امیرالمؤمنین علی (ع) درباره آثار سوء بیکاری و تنبلی در جامعه که عامل اصلی فقر میباشد، میفرمایند: «از بیکاری و بیحوصلگی کردن بپرهیز؛ زیرا این دو کلید تمام نابسامانیها هستند» (محمدی ریشهری، ۱۳۷۳: ج ۸، ۳۹۲). با کار کردن تمام افراد جامعه است که نعمتهای الهی نصیب آن جامعه میگردد و از فقر و تنگدستی رهایی مییابند که باعث پیشرفت آن ها میگردد.
۲-۲-۳٫ پیامدهای معنوی کار بر انسان
اعتقاد دینی، عامل بسیار مهم در ایجاد انگیزه است و چنانچه در کلام اولیای دینی آشکار میگردد، انسانهای معتقد به عالم ماوراء، کارهای بسیاری را برای نتایج آخرتی انجام می دهند. در این قسمت آنچه در کلام معصومین (ع) به صورت هدف یا اثر تربیتی کار در آخرت مطرحشده آورده می شود تا نشان داده شود که کار اقتصادی چگونه حلقهی واسطه بین دنیا و آخرت می شود و شخص با کار اقتصادی به آثار معنوی کار دست مییابد.
۲-۲-۳-۱٫ بخشیده شدن گناهان
یکی از نتایج اخروی کسبوکار، آمرزش گناهان است. در روایتی رسول خدا (ص) به سختیهایی که کارگران هنگام کسبوکار میکشند می پردازد و چنین میفرماید: «مَنْ باتَ کالّا مِنْ طَلَبِ الْحَلال باتَ مَغْفوراً لَه» (حرعاملی، ۱۴۰۹: ج ۱۲/ ۱۳)؛ کسی که شب را در حالی به صبح رساند که از کسب حلال خسته شده و در فکر کسبوکار حلال برای روز باشد گناهانش آمرزیده است. در روایت دیگر از آن حضرت آمده است: «وَ مِنَ الْذنوب، ذُنوبٍ لا یکفّرها اِلّا الْهَمِّ فی طَلَبِ الْمَعیشه» (فیض کاشانی، ۱۳۶۳: ج ۳/ ۱۴۹)؛ برخی از گناهان گناهانی هستند که فقط کار و تلاش و سختی کشیدن در جهت تأمین زندگی آن را از بین میبرد.
قطب راوندی در دعوات از رسولالله چنین نقل کردهاست: «اِنَّه لِیَأتی الْرَّجُل مِنْکُم لا یَکْتُبُ عَلَیه سَیِّئه وَ ذلِکَ اِنَّه مُبتلی بِالْمَعاش» (طباطبایی بروجردی، ۱۳۷۰: ج ۲۲، ۳۵)؛ روز قیامت مردی از شما را که هیچ گناهی بر او نوشته نشده است می آورند و این به خاطر این است که در دنیا جهت کسب روزی حلال کار کرده و سختی کشیده است.
در روایتی از آن حضرت نقل شده است که آمرزش بعضی از گناهان فقط رنج و سختی در جهت کسب مخارج زندگی از بین میبرد: «عَنْ رَسولُ الله (ص) اِنَّهُ قال انَّ مِنَ الْذنوب ذُنوباً لایُکفِّرها صَلوه وَ لاصوم، قیلَ یا رسول الله فَما یُکفِّرها؟ قال: الهُموم فی طَلَبِ المعیشه» (مجلسی، ۱۴۰۴: ج ۱۰۳/۹)؛ از رسول خدا روایت شده است که آن حضرت فرمودند همانا در بین گناهان، گناهانی هستند که با نماز و روزه از بین نمیروند. عرض شد: یا رسولالله پس چه چیزی آن گناهان را پاک می کند؟ فرمودند: ناراحتیها و سختیهایی که انسان در جهت کسب مخارج زندگی میکشد.
در روایتی رسول خدا فرمودهاند: «مَنْ اَکَلَ الْحَلال قامَ علی رأسِه ملک یَسْتَغفِر لَهُ حتّی یَفرغُ من اکله» (قمی، ۱۴۱۴: ج ۲/ ۳۱۹)؛ هرکس از راه کار و کسب حلال غذا تهیه کند و بخورد فرشتهای بر بالای سر او میایستد تا وقتی که خوردنش را تمام کند از خداوند برای او طلب بخشش می کند.
۲-۲-۳-۲٫ در امان بودن از آتش دوزخ
در روایتی آمده است زمانی که رسول خدا از جنگ تبوک بازمیگشت سعد انصاری به استقبال آن حضرت رفت و ایشان با او مصافحه کرد و سپس فرمود: چه چیزی باعث زبری و پینهی دست تو شده است؟ عرض کرد: ای رسول خدا، من با بیل در زمین سخت کار میکنم تا اینکه مخارج زندگی خانوادهام را تأمین کنم. رسول خدا دست او را بوسید و فرمود: این دستی است که آتش به آن نمیرسد (ابن اثیر، ۱۴۱۵: ج ۲/ ۲۷۰).
در روایتی دیگر از آن حضرت نقل شده است که فرمود: «مَن اَکَلَ مِنْ کدّ یَده نَظَرَ الله اِلَیه بِالرَّحمه ثُمَّ لا یُعَذِّبه اَبَداً» (مجلسی، ۱۴۰۴: ج ۱۰۳/ ۹)؛ کسی که با کار و تلاش، از دسترنج خویش بهرهمند شود مورد نظر رحمت خداوند قرار میگیرد و خداوند متعال هرگز او را عذاب نمیکند.
بنابرین از منظر پیامبر اکرم (ص) از لحاظ تربیتی کار کردن انسان را از عذاب و آتش جهنم نجات میدهد، پس تا میتوان باید مسلمانان را به کار و کوشش در راه کسب روزی حلال تشویق کرد.
۲-۲-۳-۳٫ خشنود کردن خداوند و محبوب خداوند واقعشدن فرد
از دیگر نتایج کار در دنیا، خشنودی خداوند در دنیا و آخرت است. در این زمینه پیامبر خدا میفرمایند: «مَنْ اَمْسی وافیاً مِنْ طَلَبِ الْحَلال باتَ مَغفوراً لَه وَ اَصْبَحَ وَاللهُ عَنْهُ راضٍ» (فیض کاشانی، ۱۳۶۳: ج ۳/ ۲۰۵)؛ کسی که روزش را به پایان رساند در حال خستگی از کار و تلاش جهت به دست آوردن روزی حلال، آمرزیده می شود و در حالی صبح می کند که خداوند از او راضی و خشنود است.
پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: «الکاسِبُ مِن یَدِهِ خَلیلُ اللّه» (پاینده، ۱۳۶۲: ح ۲۱۹۰)؛ هرکس با دست خود کسب در آمد کند دوست خاصِ خدا است.
در فرمایشات رسول خدا (ص)، کار و تلاش برای بینیازی از دیگران محبوب خداوند متعال معرفی می شود: «اِنَّ الله یُحِبَّ الْعَبدُ یَتَّخِذُ الْمِهنه لِِیَسْتَغنی بِها عَن النّاس» (فیض کاشانی، ۱۳۶۳: ج ۳/ ۱۴۰)؛ خداوند بندهای را که در به دست آوردن روزی، خود را به زحمت می اندازد تا از دیگران بینیاز شود دوست میدارد.
از امام علی نقل شده است: «اِنَّ الله عَزَّوَجَّل یُحِبُّ الْمُحتَرِفُ الْاَمین» (حکیمی، ۱۳۸۰: ج ۳ /۱۶۳)؛ خداوند انسان دارای شغل و حرفه را که امانتدار باشد دوست میدارد.
۲-۲-۳-۴٫ عبادت و جهاد تلقی شدن کار
در حدیث قدسی آمده است که خداوند به پیامبر خطاب فرمود: «یا اَحْمَدُ! اِنَّ الْعباده عَشْرَه اَجْزاء تِسعَه مِنها طَلَبُ الْحَلال فَاِذا طیّبَت مَطْعَمَکَ وَ مَشْرَبَکَ فَاَنتَ فی حفظ وَ کنفی» (قمی، ۱۴۱۴: ج ۲/ ۳۳۰)؛ ای احمد! عبادت ده قسمت است که نه قسمت آن کسب حلال است پس هر گاه غذا و نوشیدنی خود را پاک ساختی و از راه حلال به دست آوردی تو در حمایت من هستی.