در حالی که باورها معرف و جنبه شناختی یک پدیده هستند، نگرشها احساسات عاطفی هستند که مردم پیرامون پدیده ها دارند. نگرشها متمایزترین و ضروریترین مفهوم در روان شناسی اجتماعی معاصر هستند و طی ۶۰ سال گذشته جایگاه شاخص و برجستهای در روانشناسی داشتند (آلپورت به نقل از بوهنر وانک، ۲۰۰۲).
نگرش عبارت اند از، تمایلات یادگرفتنی قبل، بر اساس مواجهه مثبت و منفی نسبت به موضوع مشخص، وضعیت، نهاد، یا فردی معین. از آنجا که نگرش تعیین کننده رفتار است، یکی از موضوعات و علائق پژوهشی بررسی نگرش دانشجویان نسبت به درس است. مطالعات نشان داده است که دانش آموزان دارای نگرش مثبت نسبت به مواد درسی، تمایل به فعالیت خوبی در آن درس از خود ابراز می کند و برعکس، کسانی که درباره درسی نگرش منفی دارند، واکنشی مناسب نسبت به آن درس ندارند (آیکن[۳۷]،۲۰۰۵).
ایگلی و چکن[۳۸] (۱۹۹۳)، نگرش را عبارت از یک تمایل روانشناسی میدانند که بر ارزش گذاری یک ماهیت خاص با مطلوبیت با درجهای از مطلوبیت یا فقدان مطلوبیت دلالت می کند. ارزشگذاری در این تعریف، ارزشگذاری شناختی، رفتاری و عاطفی را شامل می شود.
هونولا[۳۹] (۲۰۰۲)، پس از مرور یافته های مرتبط در حوزه روانشناسی عواطف، تعریف جدیدی از نگرش را ارائه میدهد. چهار فرایند ارزشگذاری مجزا به عنوان جنبه های نگرش تعریف شدهاند. ۱) عواطف ایجاد شده در موقعیت. ۲) عواطف تداعی شده با محرک ۳) نتایج مورد انتظار ۴) مرتبط کردن موقعیت با ارزشهای شخصی.
بر اساس نظریه هونولا، این چهار فرایند ارزشیابی با همدیگر، نگرش را به وجود می آورند. نگرش به عنوان یک ساختار واحد فیزیولوژیکی نیست، بلکه مقولهای از افراد است که با فرایندهای مختلف ارزشیابی ایجاد می شود.
نگرشها امری ثابت و غیرپویا نیستند، بلکه در طول تحول فرد، متحول میشوند. شکل گیری نگرش، تابعی از شرایط فیزیولوژیک، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، مراجع اطلاع دهنده و شخصیت فرد است. البته باید توجه داشت که تکوین نگرشها تابعی از فرایندهای اکتساب در گسترده زندگی فرد در خانه، مدرسه و … است. با این حال، نگرش های افراد در دانشگاه امکان بیشترین میزان تغییر را دارند (ویگل و نومن[۴۰] ،۱۹۷۶).
پس نگرش از یک سو با آموخته ها و تجارب پیشین ما و از سوی دیگر با برداشتهای ذهنی ما در مورد موضوع نگرش مرتبط است و در هر صورت واکنش مثبت و منفی ما را به اشیاء، موقعیتها، سازمانها، مفاهیم و افراد بر میانگیزد.
۲-۲-۲- ویژگی ها و ابعاد نگرش:
نگرش دارای سه ویژگی است. نخست این که هر نگرش شامل یک شئی، شخص، رویداد یا موقعیت است. دوم آن که نگرشها معمولا ارزشیابانهاند و سوم آن که نگرشها معمولا دارای ثبات و دوام قابل توجهی هستند. از میان ویژگیها، ویژگی ارزیابی کردن و از میان عناصر تشکیلدهنده، عنصر عاطفی، مهمترین مؤلفه های نگرشها را تشکیل می دهند (کریمی، ۱۳۸۶).
هر یک از عناصر نگرش خود دارای دو بعد دیگری هستند. یکی نیرومندی یا شدت و دیگری پیچیدگی. نیرومندی یا شدت، ترکیب جهت و نیرمندی نگرش نسبت به هر یک از عناصر است. عناصر نگرش از نظر درجه پیچیدگی نیز می توانند متغیر باشند. در بعد شناختی، اطلاعات شخصی نسبت به موضوع نگرش ممکن است بسیار ساده یا مجموعه ای از اطلاعات پیچیده را شامل می شود. بعد عاطفی ممکن است شامل علاقهها یا نفرتهای ساده یا شامل علاقه و نفرتهای پیچیده و گوناگون باشد و بعد رفتاری از نظر میزان پیچیدگی می تواند از رفتار ساده در مقابل موضوع نگرشها تا رفتارهای پیچیدهتر رادر مورد آن دربرگیرد.
مغایرت بین پیچیدگی شناختی نگرشها و سادگی ظاهری ارزشیابانه آنها فوق العاده مهم است. با وجود این، عنصر نسبتا ساده ارزشیابانه، نگرش تعیین کننده اصلی رفتار است. به این ترتیب دو بعد از نگرش هست که باید همواره به آن توجه داشت، نخست تضاد بین پیچیدگی شناختی و سادگی ارزشیابانهی آن است. دوم اینکه همه عناصر نگرش به طور متقابل به یکدیگر مربوط میشوند و هر یک بر عناصر دیگر به طور جداگانه و بر کل نگرش اثراتی دارد (همان منبع، ۱۳۸۶)[۴۱].
۲-۲-۳- انواع نگرش ها:
انواع نگرشهایی که باید ایجاد شود، گاهی اوقات موضوع کشمکش و تضاد بین مدرسه و اجتماع و یا حتی در درون خود اجتماع می شود با این حال، بسیاری از نگرشهای مناسب برای یادگیری آموزشگاهی به ندرت جدال برانگیز میشوند. در اینجا به طور مثال، فهرستی از چنین نگرشهایی را که بسیاری از آنها توسط کلاسمیر (۱۹۷۵، گانیه ، ۱۹۷۶، ترجمهی نجفی زند، ۱۳۷۳)، پیشنهاد شدهاند، ذکر میشوند:
-
- احترام به فردیت دیگران
-
- قبول مسئولیت برای اعمال خود
-
- دوست داشتن یک موضوع درسی معین
-
- نگرش مثبت نسبت به معلم
-
- اشتیاق به کار
-
- چالاکی در شروع کار مدرسه
-
- مراقبت از اموال خود و دیگران
-
- همکاری در کار کردن با دیگران
-
- رعایت ادب نسبت به دیگران
- دقت در مراعات قواعد ایمنی
بر خلاف اختلاف عقیده در مورد این که کدام نگرشها درستند، و کدام برای منظور شدن در هدفهای برنامه درسی از تقدم بالایی برخوردارند به نظر میرسد که مربیان در مورد اهمیت نگرشها در برنامه های درسی در همه نوع، توافق اصولی دارند.
۲-۲-۴- عوامل تکوین نگرشها:
محققانی مانند (کرچ[۴۲]، کراچفیلد[۴۳]، بالاکی[۴۴]، ۱۹۶۲)، عوامل تکوین نگرشها را ۵ عامل زیر دانسته اند:
۲-۲-۴-۱-آنچه که نیازهای شخص را برآورده می کند: در جریان فعالیتهایی فرد برای رفع نیاز خود، موانع و مشکلاتی بر سر راه او قرار میگیرد که یک سری نگرشهای خاص در او به وجود می آورند. نسبت به اشیا و افرادی که او را در رسیدن به اهدافش کمک میکنند، نگرش مثبت پیدا می کند و نسبت به افراد یا اشیائی که مانع و سد راه رسیدن او به هدف میشوند، نگرش منفی پیدا می کند. دانشجویانی که با وجود مشکلات و موانع همچنان در حال ادامه تحصیل میباشند، نسبت به درس و ادامه تحصیل نگرش مثبتی دارند (کریمی، ۱۳۸۷).
۲-۲-۴-۲٫کسب اطلاعات درباره موضوع یا شئی یا فرد خاص: اطلاعاتی که شخص کسب می کند نیز در ایجاد و شکل گیری نگرشهای او تاثیر دارند. مثلا اگر شخص یا جامعهای در مورد یک موضوع خاص اطلاعاتی نداشته باشند، بدون شک هچ نگرشی نسبت به آن موضوع پیدا نمیکند. لیکن اگر در مورد همان موضوع در رسانهای به اسم آن اشاره شود، نگرش برای کسب اطلاعاتی بیشتر در آنها پیدا می شود. بدین ترتیب در واقع یکی از عوامل تشکیلدهنده نگرشها منابع اطلاعات و مراجع صاحب نظر در زندگی ما هستند.