- تحریم ها و مشکلات در تجارت خارجی
- عدم ثبات و کیفیت پایین بعضی محصولات
- عدم حمایت دولت از صنعت موسیقی
- عدم وجود و رعایت کپی رایت در ایران
- ثبت سازهای ایرانی با نام سایر کشورها در یونسکو
۴-۸ استرتژیها بر اساس ماتریس SWOT
این استرتژیها عبارتند از :
الف) استرتژیهای SO :
-
- به کارگیری نهادهای خصوصی جهت سرمایهگذاری و معرفی موسیقی و سازآلات ایرانی با کمک شبکه های تلویزیونی و ماهوارهای
-
- حضور در نمایشگاه های بینالمللی با رویکرد معرفی مؤسسههای نشر و تولیدکنندگان سازآلات ایرانی
- برگزاری تورهای آموزشی سازآلات و موسیقی ایرانی در بازارهای هدف
ب) استرتژیهای ST :
-
- برگزاری دوره هایی با هدف ارتقا سطح کیفیت تولید سازهای ایرانی با کمک خبرگان
-
- تقویت بخش خصوصی برای نیرومندسازی و پیگیری مطالبات صنعت موسیقی از دولت
- ثبت سازهای ایرانی در یونسکو با پیگیری نهادهای خصوصی
ج) استرتژیهای WO:
-
- سرمایهگذاری جهت تولید سازآلات ایرانی و محصولات حوزه نشر با روش و متدهای به روز
-
- بهره وری از اینترنت جهت معرفی محصولات موسیقایی ایرانی
-
- سرمایهگذاری جهت ارتقا و نوآوری و استاندار سازی محصولات حوزه موسیقی ایرانی با سلیقه بازارهای هدف
- حمایت از برگزاری کنسرت ایرانی با هدف تبلیغ موسیقی ایرانی
د) استرتژیهای WT :
-
- ثبت سازها و آثار ایرانی در سازمانهای بینالمللی با هدف جلوگیری از تکثیر غیرمجاز با حمایتهای دولت
-
- سرمایهگذاری جهت ارتقا و تقویت سازهای ایرانی
- صدور دستورالعمل و آیین نامه برای کنترل و جلوگیری از صدور سازآلات با کیفیت نامطلوب
۴-۹ تلفیق مدل SWOT با ANP
در پژوهش حاضر، به منظور تعیین اولویت استراتژیهای پیشنهادی ؛ تحلیل SWOT همراه با ANP مورد استفاده قرار گرفت. مطالعه موردی این پژوهش صنعت ابزارالات موسیقی سنتی ایرانی است. در ابتدا گروهی از متخصصان با تجزیه و تحلیل محیط بیرونی و درونی سازمان، عوامل فرعی قابل کنترل و غیرقابل کنترل تاثیرگذار بر موفقیت صنعت را شناسایی نمودند. عوامل فرعی تعیین شده دارای اهمیت راهبردی هستند. در پژوهش حاضر، هدف از به کارگیری تجزیه و تحلیل شبکه ای، تعیین اولویت استرتژیهای پیشنهادی و انتخاب بهترین استراتژی جهت توسعه این صنعت است.
جامعه آماری این پژوهش ۲۳ نفرمتخصص و خبره آشنا به عملیات و محیط داخلی و خارجی صنعت میباشند. نمونه آماری پژوهش به علت پایین بودن حجم جامعه آماری همان ۲۳ نفر انتخاب شدهاند. رتبه بندی نهایی هر یک از این ماتریس ها، میانگین هندسی رتبه بندی تک تک خبره هاست.
تلفیق این دو مدل به صورت زیر میباشد. مراحل موردنظر برای به کارگیری مدل ANP بر مبنای الگوریتم پیشنهادی یوگسل و داگدویرن ( ۲۰۰۷( میباشد.
گام اول: در ابتدا مسئله به صورت مدل ANP سازماندهی میشود. این مدل از چهار سطح تشکیل شده است. سطح اول مربوط به انتخاب بهترین استراتژی و سطح دوم در ارتباط با عوامل اصلی تجزیه و تحلیل SWOT میباشد. عوامل فرعی SWOT در سطح سوم مدل قرار دارند.این سطح شامل پنج عامل فرعی برای عامل اصلی نقاط قوت، پنج عامل فرعی برای عامل اصلی نقاط ضعف، پنج عامل فرعی برای عامل اصلی فرصتها و پنج عامل فرعی برای عامل اصلی تهدیدها میباشد.سطح آخر نیز بیانگر استرتژیهای موردنظر این پژوهش میباشد. مدل مورد نظر پژوهش در شکل ۴-۱نمایش داده شده است.
گام دوم: با فرض عدم وجود وابستگی متقابل میان عوامل اصلی SWOT، ماتریس مقایسات زوجی عوامل اصلی با بهره گرفتن از یک مقیاس یک تا نه توسط خبرگان (طیف ساعتی) تشکیل میشود.
ماتریس مقایسات زوجی با بهره گرفتن از نرم افزار Expert Choice، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و بردار وزن به دست میآید ( جدول ۴-۱).
گام سوم : در این مرحله وابستگی های متقابل میان عوامل اصلی از طریق بررسی تاثیر هر عامل بر روی عامل دیگر با بهره گرفتن از ماتریسهای مقایسات زوجی تعیین میشود. وابستگیهای متقابل میان عوامل اصلی پس از تحلیل محیطهای درونی و بیرونی سازمان به دست میآید که در شکل ۴-۱ نمایش دادهشدهاست.سازمانی میتواند به بهترین نحو از فرصتهایش استفاده کند که دارای قابلیتها و امکاناتی باشد که با بهره گرفتن از آن ها بتواند به برتری دست پیدا کند. در غیر اینصورت فرصتهایش از دست رفته و یا توسط رقبا تصاحب میشوند (Ulgen & Mirze , 2004) . رابطه مشابهی میان تهدیدها و نقاط قوت وجود دارد. توانایی غلبه بر تهدیدها، به نقاط قوت سازمانی بستگی دارد. یک سازمان قوی با بهره گرفتن از نقاط قوت خود، قادر به حذف یا حداقل کردن اثرات تهدیدات محیطی است (Yuksel & Dagdviren, 2007) . رابطه میان نقاط قوت و ضعف نیز به این صورت قابل تبیین میباشد. سازمانهای با نقاط قوت بیشتر، دارای نقاط ضعف کمتری هستند و به همین خاطر کمتر با موقعیتهای ناشی از نقاط ضعف مواجه میشوند(Yuksel & Dagdviren, 2007).
SO
S1
S2
S3
S4
S5
W5
W4
W3
W2
W1
انتخاب بهترین استراتژی
فرصتها(O)
نقاط ضعف(W)
ضعف ها(S)
نقاط قوت(S)
ST
WT
T1
T2
T3
T4
T5
WO
O1
O2
O3
O4
O5
شکل ۴-۱ مدل ANPبرای SWOT
جدول ۴-۱ ماتریس مقایسه زوجی عوامل اصلی و وزن نسبی هر عامل
S
W
O
T
وزن های نسبی
S
۱
۴
۱
۵
۰٫۰۴۰۲
W
۰٫۲۵
۱
۰٫۲
۲
۰٫۱۱
O
۱
۵
۱
۴
۰٫۴۱
T
۰٫۲
۰٫۵
۰٫۲۵
۱
۰٫۰۷۷
IR= 0.03
در انجام مقایسات زوجی باید به سازگاری ماتریس ها توجهکرد. یک ماتریس را هنگامی سازگار میگویند که میزان ناسازگاری آن کمتر از ۰٫۱ باشد( قدسی پور، ۱۳۸۷).