۴-۳- معرفی مدل تحقیق
مدل مورد بررسی در این تحقیق برای بررسی فرضیهها به صورت نمودار زیر میباشد:
نمودار (۴-۴) مدل تحقیق
۴-۴- بررسی پایایی پرسشنامه
اعتبار سنجی سوالات مربوط به پرسشنامه بر اساس خروجی نرم افزار با بهره گرفتن از ضریب آلفای کرونباخ به صورت جدول (۴-۴) میباشد.
جدول (۴-۴) ضریب الفای کرونباخ
Reliability Statistics
Cronbach’s Alpha
N of Items
.۸۱۶
۲۵
همان طور که مشاهده میشود پایایی پرسشنامه در حد بسیار خوب قرار دارد.
۴-۵- تحلیل ماهیت متغیرهای تحقیق و آزمون مورد استفاده
هدف تحقیق، بررسی تعیین عوامل مؤثر بر افزایش بهرهوری نیروی انسانی در بانک ملی ایران میباشد. بنابرین تحقیق با مسئله دو و چند متغیری از نوع تحلیل معادلات ساختاری سرکار دارد. با توجه به اینکه مسأله چند متغیری از نوع همبستگی و همچنین مقیاس اندازهگیری متغیرهای تحقیق فاصلهای است، بنابرین مناسبترین روش برای تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیههای تحقیق، تحلیل معادلات ساختاری است.
برای استفاده تحلیل معادلات ساختاری، بعضی از مفروضهها باید قابل توجیه باشند. فاصلهای بودن مقیاس اندازهگیری، نرمال بودن توزیع متغیر مورد مطالعه، وجود رابطه خطی بین متغیر مستقل و وابسته و نبود رابطه هم خطی بین متغیرهای مستقل با یکدیگر از مفروضههای لازم برای این آزمونها است. توزیع متغیرها با آزمون کولوموگرف اسمیرنف آزمون شده (فرض صفر نرمال بودن دادههاست) و نتایج در جدول شماره (۴-۵) نشان داده شده است.
جدول (۴-۵) نتایج آزمون کولوموگرف اسمیرنف برای شکل توزیع متغیرها
متغیر
آماره کولوموگرف اسمیرنف
سطح معنیداری
نتیجه آزمون
بهرهوری
۰۷۸/۱
۲۱۵/۰
توزیع جامعه نرمال است
تامین نیازهای اساسی
۸۲۶/۰
۵۰۲/۰
توزیع جامعه نرمال است
مشارکت کارکنان در تصمیم گیری
۰۸۳/۱
۲۲۲/۰
توزیع جامعه نرمال است
رهبری مشارکتی
۰۷۲/۱
۲۰۱/۰
توزیع جامعه نرمال است
*سطح اطمینان ۹۵ درصد میباشد.
۴-۶- تخمین مدل با بهره گرفتن از معادلات ساختاری
برای تجزیه تحلیل پس از وارد کردن اطلاعات خام پرسشنامهها در نرمافزار SPSS، داده ها با بهره گرفتن از نرمافزار EQS6 برای تجزیه و تحلیل وارد شد. در گام بعدی مدل تحقیق در نرم افزار درج گردید، و در نهایت خروجی مدل استخراج گردید. بر اساس نتایج حاصله روابط استخراج شده بین متغیرهای پنهان به شرح جدول ذیل است:
جدول (۴-۶) نتایج مدل معادلات ساختاری
ضرایب مسیرها
مسیر
برآورد
انحراف معیار
آماره T
بهرهوری → تامین نیازهای اساسی
۷۵۷/۰
۱۶۴/۰
۶۲۰/۴*
بهرهوری → مشارکت کارکنان در تصمیم گیری
۸۳۱/۰
۳۳۳/۰
۴۹۷/۲*
بهرهوری → رهبری مشارکتی
۷۲۶/۰
۱۵۸/۰
۶۰۸/۴*
*پارامترهای ستاره دار در سطح معنا داری ۵ در صد معنا دارند.
لازم به ذکر است از آنجا که تفاوت فراوانی مشاهده شده، و مورد انتظار معنا دار بوده و واریانس باقیمانده و کوواریانس[۴۰] نسبتا کوچک است، بنابرین می توان گفت مدل از برازش نسبتاً خوبی برخوردار است. بر اساس جدول فوق بر اساس دیدگاه پاسخگویان نتایج ذیل حاصل میشود:
– بین نیاز اساسی و بهرهوری رابطه معنی دار وجود دارد.
– بین مشارکت کارکنان در تصمیم گیری و بهرهوری رابطه معنی دار وجود دارد.
– بین رهبری مشارکتی و بهرهوری رابطه معنی دار وجود دارد.
بنابرین فرضیههای تحقیق در بانک ملی در ادارات امور شعب جنوب تهران، مورد تأیید قرار گرفت.
۴-۷- آزمون فریدمن
از آنجا که ضرایب در مدل اثر هر چهار عامل معنادار شده است، در اینجا به رتبهبندی عوامل مؤثر بر بهرهوری پرداخته میشود. از آزمون فریدمن برای مقایسه میانگین رتبهها در بین K گروه استفاده میکنیم. فرض صفر در این آزمون مبتنی بر یکسان بودن میانگین رتبهها در بین گروهها است. نتایج آزمون فریدمن برای عاملهای ذکر شده در مدل به شرح ذیل است.
جدول (۴-۷) خروجی نرم افزار برای آزمون فریدمن
Ranks
Mean Rank
niazasasi
۲٫۰۰
mosharekatkarkonan
۱٫۷۸
rabari
۲٫۲۲
Test Statisticsa
N
۱۲۱
Chi-Square
۱۲٫۰۳۰
df
۲
Asymp. Sig.
.۰۰۲
a. Friedman Test
بر اساس خروجی نرمافزار، از آنجا که معیار تصمیم در جدول دوم برابر ۰۰۲/۰ شده است می توان گفت در سطح ۹۵ درصد هر یک از عوامل ذکر شده در مدل تاثیر متمایزی در بهرهوری دارند. بر اساس نتایج به دست آمده رهبری مشارکتی بیشترین امتیاز، نیاز اساسی و مشارکت در تصمیم گیری در مرتبه دوم و سوم در بانک ملی قرار دارند.
فصل پنجم
نتیجه گیری و پیشنهاد
۵-۱- جمعبندی
به دست آوردن حداکثر نتیجه از منابع محدود، ماهیت علم اقتصاد است، و تخصیص بهینه منابع هدف این علم به شمار میرود. کوششهای اقتصادی همواره معطوف بر آن بوده که حداکثر نتیجه را با کمترین امکانات و عوامل موجود به دست آورد، این تمایل میتواند دستیابی به کارایی بالاتر باشد. بهرهوری مفهومی جامع و دربرگیرنده کارایی است، که افزایش آن به منظور ارتقای سطح زندگی، رفاه، آرامش و آسایش انسانها همواره در نظر دستاندرکاران سیاست و اقتصاد بوده است. برخی بقا و تداوم یک نظام سیاسی و اقتصادی را موکول به بهرهوری و کارایی دانسته اند. پایین بودن سطح کارایی و بهرهوری در بسیاری از سازمانهای تولیدی و خدماتی یکی از مشکلات کشورهای در حال توسعه میباشد و مسئله عدم تشکیل سرمایه به مقدار کافی نیز بر مشکل فوق افزوده شده است. که علت این امر همانا ضعف نهادهای مالی و بازارهای مالی این کشورها میباشد. زیرا نهادهای مالی و اعتباری هستند، که با تجهیز منابع و تخصیص آن ها به صورت کالا، میتوانند هزینه های تامین مالی را کاهش دهند، و نرخ تشکیل سرمایه را افزایش دهند. کارایی صنعت بانکداری به معنی کارمزد و هزینه بانکی کمتر، ارائه خدمات با کیفیت بالاتر میباشد. نهادهای مالی کاراتر، در نهایت منجر به کاهش هزینه های تامین مالی طرح و سرمایهگذاری میگردند. بنابرین کارایی نهادهای مالی و اعتباری منجر به رشد و توسعه بخشهای مختلف خواهد شد.