۳-روش انگیزش ناخودآگاه:[۴۸]
در این روش از کار فروید و پیروانش منتج شده و از نمادهای تلفیق برای به هیجان دراوردن و برانگیختن نیازهای ناخودآگاه مصرف کنندگان استفاده می شود. بیشتر مصرف کنندگان به وسیله ترجیحات اساس موجود در مسیر ناخودآگاه خود تحریک میشوند و زمانی که از بیان عمیق ترین امیال و نیازهایشان به طور مستقیم باز داشته شود میتوانند این نیازها و امیال را از طریق خرید و مصرف کالا و خدمات بیان کنند.(موون سی جی و مینور ،۱۳۸۱).
۴-روش اصلاح رفتار:[۴۹]
مبانی نظری این روش در یادگیری رفتار گرایانی چون اسکینر و پیروانش نهفته است و مصرف کننده برای خرید یک محصول با نام تجاری خاص به وسیله پاداشهایی که به شکل استادانهای طراحی شدهاند شرطی میشوند.(کاتلر،اف،آرمسترانگ جی، ۱۳۸۱)[۵۰].
۲-۵- پیشینه تحقیق
به منظور بررسی پیشینه تحقیق، مروری در نوشته های مرتبط، شامل مجلات، نشریات پژوهشی، مقالات و پایان نامه های تحصیلی صورت گرفت. در ادامه به خلاصهای از کارهای صورت گرفته در ارتباط با این موضوع اشاره می شود:
۲-۵-۱- تحقیقات داخلی
سجادی(۱۳۷۸)، در تحقیقی تحت عنوان نحوه بالابردن رضایت مشتریان در بانک های خصوصی به این نتیجه رسیده است کهدر محیط کسب و کاری که پیوسته پیچیده تر و رقابتی تر می شود، کسب رضایت مشتری در حال تبدیل شدن به هدف اصلی شرکت هاست. رضایت مشتری امری فراتر از یک تأثیر مثبت بر روی تلاش های به عمل آمده در شرکت است. این امر نه تنها کارکنان را وادار به فعالیت میکند، بلکه منبع سودآوری نیز برای شرکت تلقی می شود.
کریمی(۱۳۷۹)، عامل انگیزش مادی کارکنان در مقایسه با سایر عوامب درون سازمانی، بیشترین نقش را در ارتقای کیفی عملکرد کارکنان بانک دارد. منابع تأثیر گذار بر نگرش: تجارب گذشته و مستقیم، دوستان و آشنایان، بازاریابی و تبلیغات
وظیفه (۱۳۸۰)، در تحقیقی تحت عنوان عوامل مؤثر در انتخاب بانک در میان مردان نتیجه گرفته است که.عواملی همچون پیشنهادها و توصیه از سوی دوستان، خدمات کارا و سریع برای مشتریان مرد مهمتر است .
نعمتیان(۱۳۸۲)، در مقالهای تحت عنوان بازاریابی برای جذب بیشتر مشتریان بانک نتیجه گرفته است که کیفیت درک شده توسط مشتری تابعی از انتظارات و تجربیات واقعی اوست. بنابرین بهبود تجربیات کیفیت ممکن است به وسیله مشتریانی ایجاد شود که بر این باورند که بانک در بازاریابی خود بیش از آنچه تبلیغ میکنند توانایی دارند.
حق شناس کاشانی (۱۳۸۲)، در ارتباط با عوامل مربوط به انتخاب بانکهای خصوصی به این نکته اشاره دارد که از نظر مشتریان، بهبود روابط اجتماعی کارکنان با مشتریان، ویژگیهای فردی خوب کارکنان و عرضه خدمات مطلوب موجب افزایش میزان سپرده در شعب میشود. از میان عوامل مربوط به فرایند انتخاب شعب میتوان به سرعت در کار، رعایت کردن نوبت مشتریان، مدت زمان ایستادن در صف باجه، مدت زمان انتظار برای گشایش حساب، پرداخت انواع تسهیلات نظیر: وام بانکی، نحوه پرداخت سود، کافی بودن تعداد کارکنان جهت پاسخگویی به مشتریان،روشهای ارائه خدمات، سهولت در تکمیل فرمهای مربوط به مشتری و کاهش زمان تصویب وام.
یزدانی(۱۳۸۲)، عوامل مرتبط با انتخاب بانک خصوصی توسط مشتریان را میزان سود انواع سپردههای بانکی و نحوه برخورد کارکنان دانسته است
سالاری(۱۳۸۳)، در تحقیقی تحت عنوان اصول بازاریابی مدرن بیان کردهاست که عدهای از تولید کنندگان سعی دارند تا با ارائه خدمات بعد از فروش و ارائه ضمانت نامه، محصولات خود را متفاوت جلوه دهند.و به مشتریان مشاوره هایی برای جلب اعتمادشان میدهند .در بازاریابی مدرن، خدمات فقط شامل خدمات پس از فروش نمی باشد، بلکه هدف خدماتی فراگیر است که شامل سه مرحله: پیش از فروش، در خلال فروش، پس از فروش میباشد.
افرازه(۱۳۸۴)، در تحقیق خود با نام عوامل مؤثر در مشتری نگری و انتخاب بانک گفته است که در مشتری محوری مشتری کارفرماست و تولید کنندگان موظف هستند آنچه را که مشتری میخواهد حتی الامکان تولید، به مصرف کننده اعطا کنند. در این نگرش هر کالایی مخصوص یک مشتری است و محور کار مشتری فرمانی است.
مغویی نژاد(۱۳۸۷)، عوامل مؤثر بر افزایش میزان سپرده گذاری مشتریان در شعب بانکهای خصوصی را از دیدگاه مشتریان مورد بررسی قرار داد، نتایج و یافته های این تحقیق نشان داد که بهبود روابط اجتماعی کارکنان با مشتریان و عرضه خدمات مطلوب موجب افزایش میزان سپرده گذاری در شعب میشود و صد البته تبلیغات و میزان سود پرداختی به سپرده ها، باعث افزایش میزان سپرده در شعب میشود.
کاظمی و مهاجر(۱۳۸۸)، در تحقیق خود به عنوان بررسی میزان رضایت مشتریان از کیفیت خدمات با بهره گرفتن از مدل کانو به این نتیجه رسیدند که اولویت عوامل با سپرده گذاری بلند مدت رابطه مستقیم دارد.
صفری و قاضی زاده (۱۳۸۸)، در تحقیقی به عنوان مطالعه تطبیقی عوامل مؤثر بر ترجیح مشتریان در انتخاب بانکهای خصوصی و دولتی به این نتیجه رسیدند که تصمیم به انتخاب یک بانک بر مبنای اولویتهای انجام شده، نرخ سود بالای حسابهای پسانداز، نزدیکی مکان بانک و کیفیت کلی خدمات مهمترین عامل انتخاب بانک به نظر می رسید.
رضاییان و کریمی (۱۳۸۹)، در تحقیق خود با نام بررسی عوامل تأثیر گذار در حفظ و جذب مشتریان یک بانک تجاری که با هدف ۱- حفظ و تقویت مشتریان فعلی ۲- احیای مشتریان از دست رفته ۳- جذب مشتریان جدید انجام شد، به این نتیجه رسید که نحوه برخورد کارکنان، دسترسی سریع مشتریان به بانک و سرعت ارائه خدمات مهمترین عوامل و وضعیت ظاهری و آراستگی بانک، اعتبار بانک، میزان سود پرداختی به سپردهها کمترین تأثیر را بر ترجیح مشتریان دارد.
قهرمانی(۱۳۸۹)، در تحقیق خود با نام نحوه شناسایی نیازهای مشتریان در رسیدن به خواسته هایشان در مؤسسات مالی و اعتباری کشور به این نتایج دست یافت که مشتریان امروزه فرصتهای بیشتری برای مقایسه خدمات در اختیار دارند و مدیریت مالی آن ها پیچیده تر شده است. بنابرین همه بانک ها چه بزرگ و چه کوچک با توجه به تغییرات برق آسا در موقعیت های رقابتی و شرایط حاکم بر بازار بایستی جذب و حفظ مشتریان تجاری را سرلوحه برنامه های خویش قرار دهند. میلیاردها ریال برای تبلیغات، ترفیع، توسعه محصول/خدمت جدید، بازاریابی رابطهای و غیره هزینه می شود تا در رقابت ارضای خواستهها و نیازهای مشتریان بیشتر و بیشتری توفیق حاصل گردد. طی دهه گذشته سرعت تغییرات به ویژه در عرصه فن آوری اطلاعات همگان را شگفت زده کردهاست. چنین دستاوردهایی به مؤسسات مالی این امکان را داد تا مشتریان خود را با ارائه خدمات جدید خرسند کنند.اما این نکته با اهمیت آن است که رقبا به راحتی و با سرعت این قبیل اقدامات یکدیگر را تقلید کرده، دیری نمی پاید که ارائه خدمات جدید، تکراری و داشتن آن ها برای مشتریان عادت می شود.