بنابرین با توجه به هشدارهای رهبر عظیمالشأن انقلاب، بهمنظور جلوگیری از پیری جمعیت و کاهش نیروی انسانی جوان، خلاق و پویا باید تمهیداتی اندیشید تا برنامۀ تنظیم خانواده را اصلاح کرد.
موضوع بحث در این پایان نامه نظر اسلام و فقهای امامیه در خصوص کنترل جمعیت میباشد، با فرض بر اینکه فرزندآوری یک ثروت روحی و روانی برای پدر و مادر و جامعه میباشد.
بیان مسئله
ما در این تحقیق برانیم که زمینه های فقهی فرزندآوری در اسلام را بررسی کنیم. فرهنگ کمفرزندی یا تکفرزندی باید تغییر کند وتبدیل به فرهنگی شود که هر خانواده با توجه به شرایط اقتصادی ورفاهی که دارد فقط به تکفرزندی فکر نکند این هدف نیازمند فرهنگسازی وسیعی است، که تهدید جمعیتی فعلی را خنثی کند.
برخی کوشیدهاند به نام ادله بروندینی یا دروندینی، به ضرورت کنترل جمعیت در همه شرایط حکم نمایند؛ این در حالی است که منابع دینی، اعم از منابع دین مسیحیت، یهودیت و اسلام انسانها را به ازدیاد نسل و کثرت جمعیت تشویق میکنند.
در این نوشتار درصدد آن هستیم تا دیدگاه متفکران مسلمان را بررسی کرده و حقیقت امر در خصوص کنترل یا عدم کنترل جمعیت را از درون منابع دین اسلام کشف کنیم. طبیعتاً در بین آیات قرآن و روایات نیز به دو دسته دلیل گوناگون برخورد میکنیم. دستهای از آیات و روایات که مشوّق کنترل جمعیّت و کم بودن زاد و ولد هستند و دستهای دیگر که به زاد و ولد بیشتر تشویق نموده و با کنترل جمعیّت مخالف هستند. در ادامه این نوشتار با جمع این دو گروه از آیات و روایات و دیدگاه فقهای شیعه در این خصوص را بررسی خواهیم کرد.
سؤالات تحقیق:
-
- مبانی فقهی و نظری کنترل جمعیت در اسلام چیست؟
-
- مبانی نظری و فقهی افزایش جمعیت در اسلام چیست؟
- جایگاه فرزندآوری در اسلام و فقه امامیه کجاست؟
فرضیات تحقیق:
-
- مبانی فقهی و نظری کنترل جمعیت، در فقهای شیعه برداشت عدهای از فقها از پارهای از آیات و استناد به بعضی روایات میباشد.
-
- فقهای شیعه در زمینه افزایش جمعیت همواره نظر مساعد داشته اند و این برداشت مبتنی به پارهای از آیات و روایتهایی از پیامبر و ائمۀ معصومین میباشد.
- یکی از اهداف افزایش جمعیت در دیدگاه فقها و متفکران اسلامی و شیعی، بزرگ شدن امت اسلامی بوده؛ که در حال حاضر از آن به رابطه ازدیاد جمعیت و اقتدار ملی یاد میکنند. افزایش جمعیت همراه با کیفیت و پرورش فرزندانی پاک و صالح مایۀ افتخار، بالندگی و پویایی جامعۀ اسلامی میباشد.
اهداف و ضرورتهای انجام تحقیق:
هدف از نگارش این پایان نامه بررسی این موضوع است که در فقه شیعه در خصوص افزایش جمعیت چه مطالب و توصیه هایی شده، به عبارت دیگر دیدگاه فقها در این بحث چه بوده است و جایگاه فرزند و فرزندآوری در اسلام و فقه شیعه چه جایگاهی است و کلیۀ ادلۀ دینی و فقهی و موافقان کنترل جمعیت در این پایان نامه مورد بررسی و تحقیق قرار میگیرد.
پیشینۀ تحقیق:
کتاب «تغییرات جمعیتی و نقش آن در تحولات مختلف جامعه» با موضوع گفتوگو با اندیشمندان علوم انسانی و اسلامی درباره تغییرات جمعیتی، که از یک «مقدمه» و چهارده بخش تشکیل شده است که برخی از عناوین آن عبارتند از:
مبانی فقهی تغییرات جمعیتیتدوین آیتالله عباس کعبی؛
ضرورت تدوین نظریه جمعیتی اسلام از محمدرضا زیبایینژاد؛
سیاستهای جمعیتی از منظر اسلامتألیف میرصالح حسینی؛
بررسی ابعاد سیاستهای جمعیتی با رویکرد دینیبه قلم محمدرضا ضمیری؛
همچنین از مقالات زیر:
۱- محمد ولی علیئی، تأثیر آموزهها و فتاوای شیعی در رشد و کنترل جمعیت، شیعه شناسی، ش۱۲
۲- ناصر مکارم شیرازی، اسلام به جمعیت از دیدگاه کیفیت مینگرد نه کمیت، تدبیر، ش۳۴
۳- حسین نوری همدانی، کنترل جمعیت، فقه اهلبیت، ش۳۳
۴-محمد مؤمنقمی، سخنی در تنظیم خانواده، فقه اهلبیت، ش۸
و با توجه به موضوع تحقیق از کتب و منابع فقهی شیعه استفاده می شود:
- کتاب اصول کافی:
نوشتۀ احمد بن یعقوب کلینی در جلد ۵ در باب فضلالولد اشاراتی مبنی بر استحباب فرزندآوری و جایگاه فرزند در اسلام و ازدواج با همسرانی ولود و ودود که به معنای بسیار فرزند آوردن و بسیار مهربان بودن با همسر میباشد. و همچنین در این باب به آیات قرآن در این مورد و همچنین روایات پیامبر و ائمۀ معصومین اشاره شده است.
- کتاب وسایلالشیعه:
نوشتۀ الحر العاملی در جلد ۱۴ باب ۱۷ اشاراتی بر احادیثی که در آن پیامبر، مؤمنان را تشویق و ترغیب به ازدواج می کند. و همچنین احادیثی که پیامبر اکرم میفرماید: «من در روز قیامت به کثرت امتم افتخار میکنم حتی به بچۀ سقط شده.»
و همچنین روایاتی که رسول خدا میفرماید: «با دختران باکره ازدواج کنید.» الی آخر…
از نظر نویسندۀ کتاب علاوه بر اینکه ازدواج نهتنها سنت قطعی و مطلوب از نظر پیامبر است، بلکه اصل فرزندآوری نیز یک ارزش و مستحب به شمار می آید.
- کتاب بحارالانوار:
نوشتۀ محمدباقر مجلسی جلد ۱۰۱ بهرغم اینکه فرزندآوری و تکثیر اولاد از نظر اسلامی امری شناخته شده و مورد تأیید بوده است اما برخی از احادیثی که از پیامبر اکرم در مورد خانوادۀ کمجمعیت بیان شده است، از مهمترین روایتی است که طرفداران کنترل جمعیت بدان استناد کرده اند.
- کتاب کاهش جمعیت ضربهای سنگین به پیکر اجتماع:
نوشتۀ علامه حسینی تهرانی. نویسنده در این کتاب در باب نکاح و استحباب آن و همچنین جایگاه و اهمیت فرزندآوری در اسلام از منظر آیات و روایات بحث نموده است. از نظر شخص نویسنده کلیۀ برنامه هایی که در ایران چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب در رابطۀ با کنترل جمعیت صورت گرفته، همگی ناشی از نقشههای اجانب و بیگانگان برای از بین بردن امت اسلامی و به ویژه جمعیت ناب و شیعۀ سرزمین مقدس ایران است.
و همجنین نویسنده به مسئلۀ جمعیت علاوه بر رویکرد فقهی از دیدگاه بین المللی و جهانی هم نگریسته و مسئلۀ جمعیت را یک پارامتر بسیار قوی در اقتدار ملی هر کشوری میداند.
و… و…
ساختار تحقیق
این تحقیق شامل چهار فصل است:
در فصل اول پس از بیان کلیاتی چون سؤالات و فرضیات و پیشینۀ تحقیق به تبیین برخی اصطلاحات اساسی پرداختهایم.